Onderzoek: Slijten de Banden van Elektrische Auto's Echt Sneller?

Onderzoek: Slijten de Banden van Elektrische Auto's Echt Sneller?

17 oktober 2024

Onderzoek: Slijten de Banden van Elektrische Auto's Echt Sneller?

Elektrische voertuigen (EV's) staan bekend om hun milieuvriendelijkheid, maar een aspect dat minder vaak besproken wordt, is de levensduur van hun banden. Onderzoek uit 2024 geeft meer duidelijkheid over de vraag of de banden van elektrische auto's inderdaad sneller slijten.

Gewicht en Koppel als Factoren

Een primaire reden voor de snellere bandenslijtage bij EV's is het gewicht. Elektrische auto's zijn doorgaans zwaarder vanwege hun accupakketten, wat meer druk op de banden uitoefent. Daarnaast biedt de elektrische motor onmiddellijk hoog koppel, wat bijdraagt aan extra slijtage, vooral bij snelle acceleraties.

Bevindingen uit Onderzoek

  • Levensduur van Banden: Studies tonen aan dat de banden van elektrische auto's gemiddeld na ongeveer 28.944 kilometer vervangen moeten worden. Ter vergelijking, bij hybride en traditionele auto's ligt dit vaak rond de 40.000 kilometer of meer.

  • Kosten: Het vervangen van banden bij elektrische auto's is duurder. Gemiddeld kost een band voor een elektrische auto zo'n €240, tegenover ongeveer €150 voor een band van een vergelijkbare auto met een verbrandingsmotor. Dit prijsverschil komt door de noodzaak van speciale banden die het extra gewicht en de mechanische belasting aankunnen.

  • Rijgedrag: Hoewel het gewicht en koppel significant zijn, speelt rijgedrag ook een grote rol. Een soepele rijstijl kan de levensduur van de banden verlengen door de stress op de banden te verminderen.

  • Milieu-Impact: Hoewel EV's minder directe uitstoot hebben, draagt de verhoogde bandenslijtage bij aan meer fijnstof, wat negatieve milieu-effecten heeft.

Conclusie

Hoewel elektrische auto's op veel fronten voordelen bieden, zoals lagere operationele kosten door goedkopere "brandstof", brengt het snellere slijten van banden extra kosten en milieu-overwegingen met zich mee. Consumenten en fabrikanten worden aangemoedigd om deze factoren in overweging te nemen. Investeren in bandentechnologie aangepast aan de eigenschappen van EV's en bewust rijgedrag kunnen de totale ecologische voetafdruk van elektrisch rijden verkleinen.