Grote Lithium voorraad ontdekt in België.

Grote Lithium voorraad ontdekt in België.

25 september 2023

Grote Lithium voorraad ontdekt in België.

 

In de kempen heeft een bedrijf Hita genaamd een aanzienlijke hoeveelheid Lithium verongeluk ontdekt. Uit een later uitgevoerde studie blijkt dat het gaat om ongeveer 100 milligram Lithium per liter water. Wat een mooie hoeveelheid is. Het total aantal kan zorgen voor 125 000 batterijen per jaar. Wat zich resulteert in 5000 ton tegen 2050.

 

Bij geothermie wordt warm water uit de diepe grondlagen opgepompt om bijvoorbeeld huizen mee te verwarmen. Daarna wordt het terug in de bodem geïnjecteerd. In principe zou daarbij dus het lithium uit het water gehaald kunnen worden voor het teruggestuurd wordt. 

 

Aangezien dat we de komende jaren enorm veel Lithium zullen nodig hebben voor de productie van allerlei soorten batterijen, is dit alleen maar een positieve vondst. Het grote voordeel speelt zich ook af bij het winnen van deze grondstof. Vaak wordt deze ontgint via mijnen en dat zorgt toch wel voor een negatieve inpakt op het milieu. Maar via geothermie kunnen we al snel concluderen dat de ecologische impact tot wel 10x lager ligt. En dit omdat het ontgonnen kan worden terwijl we water oppompen via het geothermisch proces. Daarna kan het ontgonnen goedje gewoon terug in de grond worden gestoken.