De autowereld staat op zijn kop, en niet omdat een Italiaanse supercar weer eens 1.000 pk heeft losgelaten. Nee, de trillingen komen uit het Oosten, waar Chinese elektrische auto’s Europa overspoelen als een tsunami van betaalbare accu’s. De vraag op ieders lippen: krijgen we een prijsoorlog die EV’s goedkoper maakt dan een tweedehands hatchback, of is dit het voorspel van een economische ramp? Gordels om, want dit wordt een wilde rit door de wereld van Chinese EV’s, Europese importheffingen en marktchaos die beurshandelaren doet zweten.
Laten we bij het begin beginnen. Chinese fabrikanten zoals BYD, MG en Xpeng testen niet zomaar de Europese markt – ze springen er met een kanonsprong in. Deze merken produceren elektrische SUV’s, sedans en crossovers die niet alleen barsten van de technologie, maar ook geprijsd zijn om de gemiddelde Europese autofabrikant zijn espresso te laten uitspugen. Neem de MG4, bijvoorbeeld – een compacte EV met een degelijke actieradius en een prijskaartje dat een Peugeot e-208 in zijn hemd zet. Of BYD’s Atto 3, een eigenzinnige SUV met meer gadgets dan een Zwitsers zakmes en een prijs lager dan een middenklasse Volkswagen ID.3. Deze auto’s zijn niet alleen concurrerend; ze geven de gevestigde orde een flinke tik op de neus.
Nu wordt het pittig. De Europese Unie, in een zet die ruikt naar protectionisme, heeft besloten om stevige importheffingen op te leggen aan deze Chinese EV’s. We hebben het over tot wel 36,3% extra bovenop de standaard 10% invoerbelasting. Waarom? Omdat Brussel beweert dat Chinese fabrikanten oneerlijke subsidies krijgen van hun regering, waardoor ze auto’s op onze kusten kunnen dumpen tegen prijzen die lokale fabrieken eruit laten zien als dure boetieks. Het is niet helemaal uit de lucht gegrepen – de Chinese overheid pompt geld in haar EV-industrie alsof ze een wereldwijd potje Monopoly wil winnen. Maar het gevolg? Een handelsoorlog broeit, en die heeft meer spanning dan een reality-tv-finale.
China laat zich natuurlijk niet zomaar in de hoek zetten. Ze hebben teruggeslagen met dreigementen om belastingen te heffen op Europese auto’s met verbrandingsmotoren. Dit is een directe aanval op de Duitse zwaargewichten – BMW, Mercedes en Volkswagen – die sterk afhankelijk zijn van de Chinese markt om hun aandeelhouders tevreden te houden. Als deze heffingen doorgaan, staat niet alleen de prijs van een BYD Seal op het spel; het gaat om het evenwicht van de hele wereldwijde auto-industrie. Duitse autofabrikanten voelen de hitte al, en sommigen fluisteren dat ze liever de EU-heffingen laten vallen dan hun aandeel in de enorme Chinese markt te verliezen.
Dus, wat is dat gepraat over een “bodemprijs” voor Chinese EV’s? Nou, het is een verleidelijk vooruitzicht. Chinese merken zitten op enorme winstmarges. Ze zouden in theorie hun prijzen tot absurd lage niveaus kunnen verlagen en nog steeds geld verdienen. Stel je voor: je loopt een showroom binnen en koopt een elektrische SUV voor de prijs van een tweedehands Fiat Panda. Het is geen fantasie – Reuters meldt dat bedrijven zoals BYD voorlopig tevreden zijn met hoge exportprijzen, waarmee ze flinke winsten binnenhalen zonder de markt te overspoelen met spotgoedkope auto’s. Maar als het erop aankomt, kunnen ze de sluizen openzetten en een prijsoorlog ontketenen die Black Friday eruit laat zien als een keurige theepauze.
Dit brengt ons bij de grote vraag: is dit goed of slecht voor ons, de autokopende burger? Aan de ene kant klinkt goedkopere EV’s als een droom. Wie wil er nou geen hightech elektrische crossover voor de prijs van een luxe fiets? De opkomst van Chinese merken heeft Europese fabrikanten al gedwongen om hun zaakjes op orde te krijgen. Citroëns ë-C3 en Fiats Panda EV bewijzen dat de oude garde zich haast om te concurreren met elektrische auto’s onder de €25.000. Concurrentie stimuleert innovatie, en het werd hoog tijd dat iemand de zelfgenoegzame Europese automarkt opschudde.
Maar er is een donkere kant. Als Chinese EV’s de markt domineren, kunnen lokale fabrieken sneller sluiten dan boekwinkels op de winkelstraat. Banen verdwijnen, en de Europese auto-industrie – al gehavend door emissieregels en chiptekorten – krijgt misschien een klap waar ze niet meer van herstelt. En dan is er nog de morele kwestie. Chinese merken zoals MG en BYD bieden veel waar voor je geld, maar de betrokkenheid van hun regering doet wenkbrauwen fronsen. Zitten we er oké mee om auto’s te kopen van een regime met een twijfelachtige mensenrechtenreputatie, alleen omdat ze goedkoop zijn? Het is een vraag die je even laat nadenken tijdens een proefrit.
Dan is er nog de kwestie van kwaliteit. Vroege Chinese auto’s waren ongeveer zo betrouwbaar als een chocolade theepot, maar de tijden zijn veranderd. Merken zoals BYD en Xpeng bouwen nu EV’s die qua technologie en actieradius kunnen wedijveren met Tesla. De BYD Seal U, een middelgrote SUV, pronkt met een lengte van 4,78 meter en een platform dat Tesla’s Model Y het nakijken geeft. Xpengs G9 zit zo vol met autonome rijtechnologie dat hij je waarschijnlijk naar de kroeg kan rijden en je pint kan bestellen. Toch blijven sommige kopers sceptisch, achtervolgd door herinneringen aan gammele Chinese namaakproducten van tien jaar geleden.
De importheffingen kunnen ook spectaculair averechts werken. Als Chinese EV’s te duur worden, blijven Europese kopers misschien bij benzineauto’s, wat de overgang naar elektrisch rijden vertraagt. Dat is wel het laatste wat de EU wil, gezien haar obsessie met netto-nuldoelen. Als alternatief kunnen Chinese merken de heffingen omzeilen door fabrieken in Europa te bouwen. BYD kijkt al naar Hongarije, en Stellantis assembleert Leapmotors T03 in Polen. Deze zetten zouden Chinese EV’s “Europees” genoeg kunnen maken om invoerbelastingen te ontwijken, waardoor de prijzen laag blijven en fabrieken blijven draaien.
Dus, waar staan we nu? In een glorieuze puinhoop, dat is waar. Het vooruitzicht van spotgoedkope Chinese EV’s is spannend, als het vinden van een tientje in je oude spijkerbroek. Maar het komt met risico’s – economisch, ethisch en industrieel – die niet genegeerd kunnen worden. Voorlopig spelen de Chinezen het netjes, met redelijke maar niet apocalyptisch lage prijzen. Maar als de EU te hard duwt, krijgen we misschien een prijsoorlog die ons óf veel geld bespaart, óf de industrie zoals we die kennen sloopt. Hoe dan ook, het wordt een spektakel om naar te kijken.
Wil je zelf in de wereld van EV’s duiken? Ga naar onze marktplaats op https://volty.be/nl/buy/cars/overview/ om de nieuwste auto’s te bekijken en te kopen – Chinees of niet. Veel plezier met de jacht!