Nieuwe Porsche Panamera

Nieuwe Porsche Panamera

09 november 2023

De luxueuze en sportieve Porsche Panamera heeft een boeiende reis achter de rug. Bij de lancering was het ongetwijfeld een van de meest controversiële auto's van zijn tijd. Of je hield van het idee van een Porsche-wagon, of je vond het de hoogste vorm van heiligschennis. Een paar generaties later heeft de Panamera een aanzienlijke fanbase opgebouwd. De spanning is hoog nu we in afwachting zijn van de onthulling van de nieuwe Panamera, maar in de tussentijd geeft Porsche een voorproefje van het interieur.

Als iets je bekend voorkomt bij een eerste blik, komt dat omdat je kijkt naar hetzelfde "Porsche Driver Experience" digitale dashboard als de familie Porsche Taycan EV. Het cockpitontwerp omvat niet minder dan drie displays, waaronder een digitaal meetinstrument van 12,6 inch voor de bestuurder, evenals een passagiersscherm dat volgens Porsche niet zichtbaar is voor de bestuurder tijdens het rijden.

Het extra toegewijde bestuurdersdisplay achter het stuur is opgedeeld in drie verschillende secties, elk configureerbaar afhankelijk van de instellingen die de bestuurder kiest. Een optionele head-up display kan worden toegevoegd om het bestuurdersscherm aan te vullen, voor een vierde monitor om naar te kijken als je dat wilt.

Voor degenen die vrezen dat Porsche te ver is gegaan met touchscreens, geen zorgen. Er zijn nog steeds genoeg fysieke knoppen, draaiknoppen en schakelaars voor degenen die de voorkeur geven aan tastbare interactie met het dashboard van hun auto. Velen van die knoppen bevinden zich op het stuur, inclusief een draaiknop om rijmodi te veranderen. De versnellingspook is verplaatst van de middenconsole en bevindt zich nu op het dashboard rechts van het stuur.

Om ervoor te zorgen dat de Panamera altijd de juiste sfeer heeft, heeft Porsche continu sfeerverlichting langs het hele dashboardpaneel toegevoegd, voor het eerst. In tegenstelling tot bijgewerkte Tesla-modellen en andere concurrenten, heeft Porsche de verlichting slim geïntegreerd in de panelen voor een "stuiterend" effect op de materiaaloppervlakken, in plaats van een blootgestelde lichtstrip die in je ogen prikt. Dat is luxe.

Hoewel hier niet genoemd, is het opvallend dat het Sport Chrono Package van Porsche (met de opvallende dashboardgemonteerde tellerklok) duidelijk te zien is op de derde generatie Panamera in deze nieuwe interieurbeelden. Dit zou mogelijk betekenen dat er verbeterde transmissiebevestigingen, op race geïnspireerde schakelprogrammering, lanceercontrolemodus en de Sport Response boostfunctie zijn toegevoegd voor een extra dosis vermogen. We weten nog niet of dit standaard is op alle nieuwe Panamera's van de derde generatie of slechts een optie, maar binnenkort krijgen we meer details.

Om ervoor te zorgen dat het comfortabel blijft, maakt Porsche gebruik van een nieuw schuimmateriaal in de stoelen. Dit schuim kan worden omhuld met verschillende tweekleurige kleurenschema's met bijpassende accenten. Porsche heeft de beschikbare kleuren nog niet gedetailleerd, maar onthulde wel dat sommige kleuren kunnen worden gekozen via het Porsche Exclusive Manufaktur-programma.

In een primeur hebben klanten van de nieuwe Panamera de mogelijkheid om te kiezen voor leer-vrije materialen, waaronder Race-Tex en Pepita-stof.

 

Een vroege blik op het nieuwe interieur van de Panamera is een traktatie, maar eerlijk gezegd zijn we klaar om veel meer te zien. De afbeeldingen tonen ook duidelijk wat lijkt op een bijgewerkt besturingssysteem voor Porsche, waarschijnlijk gebaseerd op Google/Android, waar we meer over willen weten. Gelukkig hoeven we niet lang te wachten. De nieuwe Porsche Panamera maakt zijn debuut op 24 november 2023, waar we een volledige analyse zullen hebben van het nieuwe interieur en technologische pakket van de sedan, evenals enkele nieuwe chassis-technologieën voor de auto van de derde generatie. Dus blijf op de hoogte.