De markt voor elektrische auto's in België vertoont een opmerkelijke groei

De markt voor elektrische auto's in België vertoont een opmerkelijke groei

22 augustus 2024

De markt voor elektrische auto's in België vertoont een opmerkelijke groei, met een stijgende lijn in inschrijvingen die de verwachtingen overtreft. In 2023 werd al duidelijk dat België een Europese koploper was met een groeipercentage van 147,3 procent in oktober 2023 vergeleken met het jaar ervoor. Deze trend zet zich onverminderd voort in 2024, waar in de eerste helft van het jaar 24,1% van alle nieuw ingeschreven wagens volledig elektrisch was, wat neerkomt op 62.429 exemplaren, een stijging van de verkoop van 43.687 naar 62.429 in vergelijking met dezelfde periode in 2023.

 

De populariteit van elektrische voertuigen (EV's) wordt gedreven door verschillende factoren:

  • Fiscale voordelen en premies: Tot eind 2024 kunnen kopers van elektrische wagens die minder dan 40.000 euro kosten, nog steeds profiteren van een premie van 5.000 euro. Daarnaast heeft de fiscale behandeling van bedrijfswagens in Vlaanderen een significante push gegeven aan de verkoop van EV's aan bedrijven.

  • Marktpenetratie: De Tesla Model Y blijft de marktleider, zowel in de zakelijke (B2B) als de particuliere markt (B2C), gevolgd door modellen zoals de Volvo XC40, Audi Q4 e-tron, en de BMW iX1 in de zakelijke markt. Bij particulieren tonen de cijfers een voorkeur voor Tesla's modellen, maar ook voor meer betaalbare opties zoals de Dacia Spring.

  • Tweedehandsmarkt: De tweedehandsmarkt voor elektrische auto's groeit eveneens sterk, met een stijging van 87,3% in de eerste zes maanden van 2024. Hierbij valt op dat de elektrische auto's bijna evenveel kopers vinden in de professionele als in de particuliere markt, mede dankzij de Vlaamse EV-premie.

  • Infrastructuur en perceptie: Hoewel er bezorgdheden zijn over hogere onderhoudskosten of de laadinfrastructuur, toont de marktgroei aan dat de positieve perceptie en de groeiende laadinfrastructuur deze zorgen deels wegnemen.

  • Toekomstverwachtingen: De verwachting is dat de groei van elektrische auto's in België zal aanhouden, vooral in de zakelijke markt door de fiscale voordelen. Echter, er is enige onzekerheid over de particuliere markt na 2024, wanneer de premie voor elektrische wagens wordt afgeschaft, wat zou kunnen leiden tot een vertraging in de elektrificatie bij particulieren.

 

Deze ontwikkelingen tonen aan dat België, mede door stimulerende maatregelen, een voortrekkersrol speelt in de transitie naar elektrische mobiliteit in Europa, met een markt die zowel nieuwe als tweedehands elektrische voertuigen omarmt.