Tweedehands Autoverkoop 2023: Een Overzicht

Tweedehands Autoverkoop 2023: Een Overzicht

05 januari 2024

Tweedehands Autoverkoop 2023: Een Overzicht

De tweedehands auto-industrie boekte vorig jaar aanzienlijke vooruitgang, volgens gegevens van Traxio, de federatie van de autosector en gerelateerde branches. Het jaar 2023 registreerde een opmerkelijke stijging van 7,2 procent in tweedehands auto-inschrijvingen, waarbij in totaal 689.170 voertuigen een nieuwe eigenaar vonden.

Populaire Merken en Modellen

Volkswagen nam de leiding als het meest gewilde merk in de tweedehands autoverkoop, gevolgd door BMW, Mercedes, Opel en Peugeot. Specifiek waren Volkswagens, met 83.501 inschrijvingen, het meest in trek. De topmodellen waren de VW Golf, VW Polo, Opel Corsa, BMW 3-Reeks en Ford Fiesta, die respectievelijk de ranglijst van meest verhandelde tweedehands auto's in 2023 aanvoerden.

Veranderingen in Brandstofvoorkeur

Een opvallende verschuiving was zichtbaar in de brandstofvoorkeur. Dieselauto's daalden aanzienlijk in populariteit en vertegenwoordigden eind 2023 slechts 35,6 procent van de tweedehandsmarkt, terwijl benzinevoertuigen steeg naar 54,0 procent. Alternatieve brandstoftypes, inclusief hybride auto's (8,1 procent) en elektrische voertuigen (1,8 procent), vertegenwoordigden samen 10,4 procent van de tweedehandsmarkt.

Segmentatie naar Kopers

Interessant genoeg bleek dat slechts 11 procent van de tweedehandsauto's afkomstig was van bedrijven en zelfstandigen, in schril contrast met de 67 procent bij nieuwe auto-inschrijvingen. Dit duidt erop dat maar liefst 89 procent van de gebruikte auto's werd aangeschaft door particulieren.

Regionale Verdeling

De geografische verdeling van tweedehands auto-inschrijvingen toonde een interessant patroon. Het Vlaams Gewest leidde de weg met 54 procent van alle inschrijvingen, terwijl Wallonië goed was voor 38 procent en Brussel voor de resterende 8 procent.

Hoewel de tweedehands automarkt een opwaartse trend kende in 2023, lag het totale aantal inschrijvingen nog 2,9 procent onder de cijfers van 2021. Desalniettemin getuigt deze stijging van de aanhoudende aantrekkingskracht van tweedehands voertuigen onder particuliere kopers.

Deze gegevens van Traxio benadrukken niet alleen de dynamiek van de tweedehands auto-industrie, maar ook de verschuivingen in voorkeuren en aankoopgedrag binnen deze markt.