Het Ontstaan van de Elektrische Motor en de Uitvinder

Het Ontstaan van de Elektrische Motor en de Uitvinder

06 oktober 2023

Het Ontstaan van de Elektrische Motor en de Uitvinder

 

De elektrische motor is een cruciaal onderdeel van moderne elektrische voertuigen en talloze andere toepassingen in ons dagelijks leven. De ontwikkeling van de elektrische motor is een intrigerende reis door de geschiedenis van elektrische technologie en innovatie. Laten we beginnen met het verkennen van het ontstaan van de elektrische motor en de persoon achter deze revolutionaire uitvinding.

De uitvinding van de elektrische motor wordt vaak toegeschreven aan Michael Faraday, een Britse natuurkundige en chemicus die leefde van 1791 tot 1867. Faraday was een pionier op het gebied van elektromagnetisme en speelde een cruciale rol bij de ontdekking van de wetten van elektrolyse en elektromagnetische inductie. Zijn baanbrekende werk in deze velden legde de basis voor de ontwikkeling van elektrische motoren.

In 1821 ontdekte Faraday het fenomeen van elektromagnetische rotatie, wat betekent dat hij een beweging kon genereren door elektrische stroom door een draad te sturen en deze draad in de buurt van een magneet te plaatsen. Dit was een cruciale stap richting de ontwikkeling van de elektrische motor, omdat het aantoonde dat elektrische energie kan worden omgezet in mechanische energie.

Faraday's experimenten vormden de inspiratie voor talloze wetenschappers en ingenieurs die na hem kwamen, en ze legden de basis voor de verdere ontwikkeling van elektrische motoren. Het duurde echter nog enkele decennia voordat de eerste praktische elektrische motor werd gecreëerd en toegepast in de industrie.

 

De Uitvinding van de AC Propulsie

De ontwikkeling van de elektrische motor kreeg een belangrijke impuls door de uitvinding van de wisselstroom (AC) motor, een mijlpaal die wordt toegeschreven aan Nikola Tesla, een briljante Servisch-Amerikaanse uitvinder en elektrotechnisch ingenieur.

Tesla werd geboren in 1856 en is vooral bekend om zijn bijdragen aan de ontwikkeling van wisselstroomtechnologie. In de late 19e eeuw was er een felle concurrentie tussen voorstanders van gelijkstroom (DC) en wisselstroom als de dominante vorm van elektriciteitstransmissie. Tesla was een sterk pleitbezorger van wisselstroom vanwege zijn vermogen om elektriciteit over grote afstanden efficiënter te transporteren dan gelijkstroom.

In 1887 patenteerde Tesla de allereerste wisselstroominductiemotor, een ontwerp dat de basis zou vormen voor veel van de moderne elektrische motoren die we vandaag de dag gebruiken. De wisselstroominductiemotor maakte gebruik van roterende magnetische velden om mechanische beweging te genereren en had aanzienlijke voordelen ten opzichte van gelijkstroommotoren, zoals hogere efficiëntie en betrouwbaarheid.

Tesla's bijdrage aan de ontwikkeling van de AC-motor en zijn werk op het gebied van elektriciteitstransmissie legden de basis voor de elektrische revolutie die volgde en de introductie van elektrische aandrijving in verschillende toepassingen, waaronder elektrische voertuigen.

 

In Detail: De Werking van de AC Propulsie

De AC-propulsie, gebaseerd op de principes van de wisselstroominductiemotor van Tesla, is een essentieel onderdeel van moderne elektrische voertuigen. Hier is een gedetailleerde blik op hoe het werkt:

  •     Roterende Magnetische Velden: De AC-propulsie maakt gebruik van wisselstroom om roterende magnetische velden te creëren. Deze magnetische velden kunnen in wisselende richtingen draaien, waardoor ze geschikt zijn voor de conversie van elektrische energie naar mechanische beweging.
  •     Stator en Rotor: In een AC-motor bestaat de stator uit stationaire spoelen die de wisselstroom produceren, terwijl de rotor een draaiend element is dat reageert op het roterende magnetische veld. De stator en rotor werken samen om beweging te genereren.
  •     Inductie: Wanneer de wisselstroom door de spoelen in de stator vloeit, creëert deze een roterend magnetisch veld. Dit veld induceert elektrische stromen in de rotor van de motor.
  •     Rotorbeweging: De geïnduceerde stromen in de rotor veroorzaken een draaiende beweging van de rotor, omdat deze probeert zich uit te lijnen met het roterende magnetische veld dat door de stator wordt gegenereerd.
  •     Mechanische Uitvoer: De draaiende beweging van de rotor wordt mechanisch gekoppeld aan de wielen van het voertuig, waardoor het voertuig wordt aangedreven.

 

De AC-propulsie is efficiënt, betrouwbaar en biedt de soepele vermogensafgifte die nodig is voor elektrische voertuigen. Het heeft de weg vrijgemaakt voor de opkomst van elektrische mobiliteit en heeft bijgedragen aan het verminderen van de afhankelijkheid van verbrandingsmotoren in tal van toepassingen.

Dankzij de geniale inzichten van Nikola Tesla en zijn uitvinding van de AC-propulsie kunnen we vandaag de dag genieten van de voordelen van elektrische voertuigen, die een schonere en duurzamere toekomst van mobiliteit beloven. Tesla's erfenis leeft voort in de evolutie van elektrische aandrijving en zal naar verwachting blijven groeien naarmate de technologie zich verder ontwikkelt.