Veranderingen in Elektrisch Autoladen: Betalen met Betaalkaarten en Handige Tips

Veranderingen in Elektrisch Autoladen: Betalen met Betaalkaarten en Handige Tips

04 december 2023

Veranderingen in Elektrisch Autoladen: Betalen met Betaalkaarten en Handige Tips

 

Betalingsopties bij Elektrisch Autoladen

In de hedendaagse context van elektrische voertuigen vereisen laadpalen vaak specifieke apps of laadpassen voor het opladen. Dit resulteert soms in het ongemak van meerdere apps en passen voor bestuurders, waarbij tarieven kunnen variëren. Echter, er zijn ontwikkelingen gaande om dit te veranderen.

Betaling met Betaalkaarten: Nieuwe Regels en Deadlines

Vanaf 13 april moeten alle nieuwe snellaadpalen (met een vermogen van minstens 50 kW) in staat zijn om betalingen met bankkaarten te accepteren. Het is echter belangrijk op te merken dat deze verplichting nog niet van toepassing is op bestaande laadpalen. Deze verandering zal pas in 2027 verplicht worden voor de reeds bestaande laadpalen.

Huidige Situatie en Prijsverschillen

Hoewel enkele laadpalen in ons land betalingen met bankkaarten reeds accepteren, is het vaak zo dat deze optie gepaard gaat met een hogere prijs vergeleken met het gebruik van een laadpas of app. Dit is een uitvoering van een deel van de Europese verordening genaamd "infrastructuur voor alternatieve brandstoffen.”

Europese Wetgeving en Toekomstige Ontwikkelingen

Deze Europese wetgeving vereist dat lidstaten voldoende laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen voorzien. Dit omvat duidelijke prijsinformatie bij laadpalen en het implementeren van laadstations om de 60 kilometer op snelwegen tegen 2025.

Tips voor Efficiënt Laden

  • Om kosten te minimaliseren, vergelijk tarieven tussen verschillende laadpassen/apps en betalingen met bankkaarten.
  • Plan je route vooraf en zoek naar locaties met gunstige tarieven voor opladen.
  • Overweeg het gebruik van laadpassen die kortingen of speciale tarieven bieden bij partnerlaadpunten.
  • Controleer regelmatig updates over nieuwe laadstations die betaalkaarten accepteren om je opties uit te breiden.

Deze veranderingen in de laadinfrastructuur bieden meer gemak en transparantie voor bestuurders van elektrische voertuigen en stimuleren de verdere ontwikkeling van het elektrisch laden in de toekomst.