Audi Q4 e-tron

Audi Q4 e-tron

26 september 2023

De Audi Q4 e-tron: Een Nieuwe Maatstaf voor Elektrische SUV’s

 

Als we denken aan elektrische voertuigen (EV's), denken we vaak aan de voorlopers zoals Tesla. Maar de automotive industrie is volop in beweging, en traditionele fabrikanten zoals Audi stappen met overtuiging in de wereld van elektrische mobiliteit. Een opvallend voorbeeld is de Audi Q4 e-tron, een indrukwekkende elektrische SUV die niet alleen kracht en prestaties biedt, maar ook een geavanceerd design en baanbrekende technologie. In dit blogartikel nemen we een diepgaande duik in de wereld van de Audi Q4 e-tron en ontdekken we waarom dit voertuig zo opwindend is voor liefhebbers van elektrische mobiliteit.

Het Audi Q4 e-tron Ontwerp: Een Visuele Verklaring

Bij het zien van de Audi Q4 e-tron valt meteen het indrukwekkende design op. Deze elektrische SUV combineert het karakteristieke Audi-design met moderne, futuristische elementen. Met zijn gestroomlijnde lijnen en opvallende LED-verlichting aan de voor- en achterkant is de Q4 e-tron een visuele verklaring van de toekomst van mobiliteit. Bovendien is de Q4 e-tron beschikbaar in zowel een standaard SUV-variant als een sportievere Sportback-uitvoering, zodat kopers kunnen kiezen welk design het beste bij hun stijl past.

Krachtige Prestaties: Meer dan Alleen Schoonheid

Wat de Audi Q4 e-tron echt opmerkelijk maakt, is wat er onder de motorkap zit - of beter gezegd, onder de vloer. Deze elektrische SUV wordt aangedreven door geavanceerde elektrische aandrijflijnen, die een krachtige en soepele rijervaring bieden. De Q4 e-tron is verkrijgbaar in verschillende vermogensvarianten, variërend van de efficiënte Q4 35 e-tron tot de indrukwekkende Q4 50 e-tron quattro, die vierwielaandrijving biedt voor maximale grip en prestaties. De acceleratie is adembenemend, met de mogelijkheid om in slechts enkele seconden van 0 naar 100 km/u te gaan.

Indrukwekkend Bereik: Geen Angst voor Lange Ritten

Een van de grootste zorgen bij elektrische voertuigen is vaak het bereik. Niemand wil onderweg gestrand raken omdat de batterij leeg is. Gelukkig heeft de Audi Q4 e-tron dit probleem aangepakt. Met een indrukwekkend bereik kunnen bestuurders zonder zorgen lange ritten maken. Het batterijpakket heeft een capaciteit van 77 kWh, en dankzij geoptimaliseerde elektrische aandrijflijnen biedt de Q4 e-tron een opmerkelijk bereik op een enkele lading. De exacte reikwijdte varieert afhankelijk van het model, maar sommige varianten kunnen meer dan 500 kilometer halen voordat ze moeten worden opgeladen.

Opladen met Gemak: Snel en Handig

Laden is vaak een zorg voor EV-eigenaren, maar Audi heeft ook dit aspect geoptimaliseerd. De Q4 e-tron kan snel worden opgeladen, met laadvermogens tot 175 kW, waardoor de batterijen in korte tijd weer volledig worden opgeladen. Bovendien is er een intelligente routeplanner die voorrang geeft aan High-Power Charging (HPC)-stations, waardoor uw laadervaring nog handiger wordt.

 

Een Interieur van de Toekomst: Technologie en Comfort

Het interieur van de Audi Q4 e-tron is een verbluffende combinatie van technologie en comfort. Een state-of-the-art infotainmentsysteem wordt gecombineerd met hoogwaardige materialen en ruime zitplaatsen voor een eersteklas ervaring. Bovendien biedt de Q4 e-tron geavanceerde rijhulpsystemen, waaronder Lane Departure Warning, Emergency Assist en Fatigue Assist, om de veiligheid van de bestuurder te waarborgen.

 

Besluit: De Audi Q4 e-tron Verandert het Spel

Kortom, de Audi Q4 e-tron is niet zomaar een elektrische SUV. Het is een krachtige verklaring van Audi's toewijding aan elektrische mobiliteit en een voorbode van de toekomst van autorijden. Met zijn indrukwekkende design, krachtige prestaties, uitstekend bereik en geavanceerde technologie zet de Q4 e-tron nieuwe maatstaven in de wereld van elektrische voertuigen. Het is duidelijk dat Audi met dit voertuig een belangrijke speler wordt in de evolutie van de auto-industrie richting duurzaamheid en innovatie. Bent u klaar om de toekomst van mobiliteit te ervaren? De Audi Q4 e-tron staat voor u klaar.

 

De updates:

Meer Vermogen

Een van de opvallende verbeteringen in de vernieuwde Audi Q4 e-Tron is de introductie van de nieuwe PSM-elektromotor op de achteras. Deze motor levert niet alleen meer vermogen, maar werkt ook met meer efficiëntie. De basisversie met 204 pk, bekend als de Q4 e-Tron 40, zal niet langer beschikbaar zijn. In plaats daarvan begint het vernieuwde assortiment met de Audi Q4 e-Tron 45, met een indrukwekkende 286 pk. Deze vermogensverhoging resulteert in een opmerkelijke acceleratie, waarbij slechts 6,7 seconden nodig zijn om van 0 naar 100 km/u te gaan, een verbetering van bijna twee seconden.

De Audi Q4 e-Tron 45 wordt vergezeld door de 45 Quattro, en de vorige 50 Quattro wordt vervangen door de nieuwe Q4 e-Tron 55 Quattro. Dit laatste model heeft een systeemvermogen van 340 pk en kan in slechts 5,4 seconden van 0 naar 100 km/u sprinten.

 

Uitgebreid Bereik

Terwijl de batterijcapaciteit na de facelift onveranderd blijft op 77 kWh (netto), betekent de verbeterde elektrische aandrijflijn dat de vernieuwde SUV verder kan reizen op één lading. De oorspronkelijke Q4 e-Tron Sportback 40 had een officieel bereik van 532 kilometer, maar de bijgewerkte Q4 e-Tron Sportback 45 heeft nu een indrukwekkend bereik van 562 kilometer.

 

Sneller Opladen

Ook het opladen is verbeterd in de vernieuwde Audi Q4 e-Tron. Het basismodel met achterwielaandrijving kan nog steeds snel opladen met 135 kW, maar de vierwielaangedreven varianten hebben nu een snellaadcapaciteit van 175 kW. Onder optimale omstandigheden duurt het slechts een half uur om de batterij op te laden van 10% naar 80% van zijn capaciteit. Een intelligente batterijbeschermingsfunctie beperkt het opladen tot 80% om de levensduur van het batterijpakket te verlengen.

Voor intelligente reis- en laadplanning geeft de e-Tron-routeplanner in de vernieuwde Audi Q4 voorrang aan High-Power Charging (HPC) stations. Wanneer de bestuurder een HPC-station als bestemming selecteert, activeert het systeem thermische conditioning om ervoor te zorgen dat de batterij zo snel mogelijk wordt opgeladen. Daarnaast beschikt de Audi Q4 e-Tron nu over post-conditioning, waarbij het thermische beheersysteem van de auto de batterij koelt als deze na het rijden of opladen een vooraf ingestelde temperatuurdrempel overschrijdt.

Verbeterde Sportiviteit

Audi heeft zich niet alleen gericht op het verbeteren van de elektrische aandrijflijn; ze hebben ook de rijdynamiek van de Q4 e-Tron heroverwogen om meer emotie toe te voegen. De ophanging is fijngesteld en er is een aangepaste stuurinrichting geïnstalleerd om meer comfort en stabiliteit te combineren met een plezierigere rijervaring. De optionele 15 mm verlaagde sportophanging blijft beschikbaar voor wie op zoek is naar een nog sportievere rit.

Verbeterde Functies

De vernieuwde Audi Q4 e-Tron wordt geleverd met verbeterde functies. MMI-navigatie, een elektrische achterklep en verwarmde voorstoelen zijn nu standaard, samen met veiligheidsvoorzieningen zoals Lane Departure Warning, Emergency Assist en Fatigue Assist. Een opvallende toevoeging, zij het niet standaard, is de actieve rijstrookwisselfunctie.

 

Een Nieuwe Geluidservaring

Voor wie hun rijervaring verder wil personaliseren, is er optioneel een "soundscape" beschikbaar voor de vernieuwde Audi Q4 e-Tron. Dit unieke "karaktergeluid" is ontworpen om de elektrische SUV te onderscheiden van andere elektrische voertuigen en, verrassend genoeg, heeft als doel de emotionele band tussen de bestuurder en hun Audi te versterken. Deze digitaal gegenereerde soundtrack wordt afgespeeld via twee externe luidsprekers aan de achterzijde en twee interne luidsprekers in de achterportieren, en past zich aan op basis van factoren zoals voertuigsnelheid en belasting.

De vernieuwde Audi Q4 e-Tron biedt een overtuigende combinatie van prestaties, bereik en innovatieve functies, waardoor het een opwindende optie is voor elektrische voertuigliefhebbers in België en daarbuiten. Met de lokale productie is het nu klaar om een belangrijke impact te maken in de markt voor elektrische voertuigen.