Premie elektrische voertuigen

Premie elektrische voertuigen

26 september 2023

Elektrische voertuig premie

 

In de recente Septemberverklaring heeft de Vlaamse Regering een belangrijke stap aangekondigd om particuliere kopers aan te moedigen om elektrische auto's aan te schaffen. Met een toewijding van 20 miljoen euro in de begroting van 2024, worden er elektrische voertuigpremies geïntroduceerd die tot wel 5.000 euro kunnen oplopen. Hoewel elektrische auto's een groeiend deel van de autoverkoop uitmaken, zijn het vooral bedrijven, vrije beroepen en zelfstandigen die deze EV's aanschaffen. Dit is begrijpelijk, gezien de talrijke voordelen die gepaard gaan met professioneel aangeschafte elektrische auto's, zoals volledige fiscale aftrekbaarheid, lagere CO2-bijdragen en vrijstelling van de belasting op inverkeerstelling (BIV). Echter, de particuliere markt is nog niet zo enthousiast.

Om deze situatie aan te pakken, heeft de Vlaamse Regering nu plannen om de particuliere autokopers te stimuleren om elektrische voertuigen te kopen. De aankondiging in de Septemberverklaring omvat de toewijzing van 20 miljoen euro in de begroting van 2024 voor een nieuwe EV-premie, die vanaf 2024 beschikbaar zal zijn bij de aankoop van zowel nieuwe als tweedehandse elektrische auto's. Deze premie kan oplopen tot 5.000 euro, maar er zijn enkele belangrijke details om in gedachten te houden.

De EV-subsidies zullen van kracht worden in 2024 en bedragen 5.000 euro voor de aankoop van een nieuwe elektrische auto met een catalogusprijs van minder dan 40.000 euro. Als je een gebruikte elektrische auto koopt, is de premie 3.000 euro. Het belangrijkste om te weten is dat deze overheidssteun degressief zal zijn: in 2025 zullen de bedragen dalen naar respectievelijk 4.000 en 2.500 euro, en in 2026 naar 3.000 en 2.000 euro. Met andere woorden, er zal elk jaar een afname zijn van 1.000 euro voor nieuwe EV's en 500 euro voor tweedehands elektrische voertuigen.

Hoewel op dit moment het aanbod van elektrische auto's met een prijs van minder dan 40.000 euro beperkt is, wordt verwacht dat tegen 2024 de prijzen zullen worden aangepast om aan deze nieuwe regelgeving te voldoen. Sommige elektrische auto's zullen wellicht goedkoper worden, terwijl andere mogelijk duurder worden. Dit initiatief van de overheid kan ook deuren openen voor niet-traditionele fabrikanten, waaronder de opkomende Chinese spelers die hun intrede in de Europese markt maken.

 

Kortom, de Vlaamse Regering heeft ambitieuze plannen om elektrische mobiliteit te stimuleren en hoopt met deze financiële prikkels de particuliere markt te overtuigen om de overstap naar elektrische auto's te maken.