De Volvo EX30: Compact en Innovatief

De Volvo EX30: Compact en Innovatief

27 oktober 2023

De Volvo EX30: Compact en Innovatief

  • Revolutionair Dashboard: In de Volvo EX30 is het dashboardkastje niet te vinden waar je het normaal zou verwachten, aan de rechterkant van het dashboard. Hier vind je helemaal niets. In plaats daarvan heeft Volvo het dashboardkastje onder het centrale display geplaatst. Deze slimme keuze zorgt ervoor dat de bestuurder gemakkelijker toegang heeft tot het kastje.

 

  • Ideaal voor Gezinnen: Met een lengte van 4,23 meter is de Volvo EX30 de kleinste Volvo die momenteel op de markt is. Vergelijkbaar met de Renault Captur en de elektrische Hyundai Kona in termen van grootte. De wielbasis van 2,65 meter is 5 centimeter korter dan die van de Volvo XC40, wat vooral op de achterbank merkbaar is. De hoofdruimte is royaal, zelfs met het grote panoramadak dat in ons testmodel aanwezig is. Echter, de beenruimte laat enigszins te wensen over. Dit kan het meest relevant zijn voor gezinnen met kleine kinderen. Voor de voorstoelen geldt echter dat ze uitstekende ondersteuning bieden.

 

  • Eenvoudig en Minimalistisch Interieur: Om de prijs van de Volvo EX30 scherp te houden, is het interieur bewust minimalistisch gehouden. Minder knoppen, toetsen en decoratieve details betekent lagere productiekosten. Zelfs de elektrisch bedienbare ruiten voor en achter worden met dezelfde toetsen bediend, die zich niet op de armsteun van de deur bevinden (wat de ideale locatie is), maar op de middenconsole, wat kostenefficiënter is. Daarnaast zul je tevergeefs zoeken naar een conventioneel instrumentarium; dat is simpelweg afwezig. In plaats daarvan vind je een camera die bijvoorbeeld vermoeidheid detecteert op de plek waar normaal het instrumentarium zou zitten. De speakers zijn vervangen door een enkele soundbar over de gehele breedte van het dashboard (optioneel van Harman Kardon). Dit leidt tot minder bekabeling en dus lagere kosten. De touchknoppen op het stuurwiel zijn multifunctioneel, nog een besparingsoverweging. De prachtige aluminium deurhendels geven een luxe uitstraling aan het geheel.

 

  • Scherp Geprijsd met een Kanttekening: De prijs van de Volvo EX30 is inderdaad concurrerend. Het instapmodel begint bij €36.795, maar het is belangrijk om te weten dat dit model een beperktere actieradius van 344 kilometer heeft. Volvo richt zich met dit model vooral op mensen die voornamelijk in de stad rijden, hooguit voor korte uitstapjes naar nabijgelegen recreatiegebieden. Als je meer actieradius wilt, kun je kiezen voor de Extended Range-versie voor €4.700 extra, waarmee je opeens 480 kilometer bereik krijgt.

 

Kortom, de Volvo EX30 is een compacte auto met een innovatief interieurontwerp, perfect voor stadsbewoners en gezinnen met kleine kinderen die op zoek zijn naar een efficiënte en betaalbare elektrische auto.