De Europese Unie heeft weer een van haar briljante plannen uit de hoge hoed getoverd, en dit keer is het een echte klapper. Stel je een wereld voor waarin je favoriete autoverhuurbedrijf – je weet wel, die lui die je een kekke cabrio bezorgen voor je vakantie in Spanje – alleen nog maar elektrische auto’s mag kopen vanaf 2030. Geen brullende V8’s, geen diesels die je van Amsterdam naar München pompen zonder te stoppen, alleen maar zoemende elektrokarretjes die je halverwege je rit laten stranden omdat de dichtstbijzijnde laadpaal bezet is door een hippe bakfietsmoeder met een Tesla. Dit is het nieuwste speeltje van de EU, en de Duitse bondskanselier Friedrich Merz is er niet bepaald blij mee. En eerlijk? Ik snap hem volkomen.
De EU, met haar onuitputtelijke liefde voor regeltjes en bemoeizucht, heeft bedacht dat autoverhuurbedrijven en grote bedrijfsvloten vanaf 2030 alleen nog elektrische voertuigen mogen aanschaffen. Waarom? Omdat zo’n 60 procent van de nieuwe auto’s in Europa naar bedrijfswagens gaat, en als je die allemaal elektrisch maakt, heb je een flinke stap richting die heilige graal van een CO2-neutrale toekomst. Klinkt nobel, toch? Maar in de praktijk is het een plan dat zo lek is als een oude Land Rover in een regenstorm. Merz, met zijn typisch Duitse nuchterheid, noemde het voorstel “volledig voorbijgaand aan de huidige behoeften in Europa”. En hij heeft een punt. De auto-industrie, een van de kroonjuwelen van Europa, wordt met dit soort onzin op de knieën gedwongen. “We mogen onze industrie niet vernietigen door te focussen op één technologie,” zei Merz, en ik kan alleen maar applaudisseren.
Laten we even eerlijk zijn: elektrische auto’s zijn niet het antwoord op alles. Ja, ze zijn stil, en ja, ze stoten geen uitlaatgassen uit terwijl je door de stad zoeft. Maar heb je ooit geprobeerd een elektrische auto te huren op een Grieks eiland? Veel succes met het vinden van een laadpaal tussen de olijfgaarden en de geiten. Autoverhuurbedrijven zoals Hertz en Sixt hebben al geprobeerd om groots in te zetten op elektrisch, maar guess what? Ze hebben tienduizenden EV’s uit hun vloot gedumpt, vaak voor een prikkie, omdat klanten er niet op zaten te wachten. Waarom? Omdat niemand op vakantie zin heeft om uren te zoeken naar een werkende laadpaal, of om zijn huurauto achter te laten bij een snellader die eruitziet alsof hij uit de Sovjet-Unie komt. Mensen willen gemak, geen gedoe. En laten we niet beginnen over de infrastructuur. Het Europese stroomnet is er simpelweg niet klaar voor om miljoenen huurauto’s van stroom te voorzien. De laadinfrastructuur is een lappendeken van kapotte palen, trage laders en apps die je meer frustreren dan een file op de A2.
Dan heb je nog de economische kant. Dit plan raakt niet alleen verhuurbedrijven, maar ook grote leasebedrijven en bedrijfsvloten. Dat is 60 procent van de nieuwe automarkt in Europa! Als die allemaal verplicht elektrisch moeten, kun je wel raden wat er gebeurt: de kosten schieten omhoog. Elektrische auto’s zijn nog steeds duurder in aanschaf dan hun benzine- of dieselbroertjes, en die kosten worden natuurlijk doorgerekend aan de klant. Dus bereid je maar voor op duurdere huurauto’s en leasecontracten. En wie betaalt de prijs? Juist, jij en ik, de hardwerkende burger die gewoon een auto wil huren om naar de kust te rijden zonder een hypotheek af te sluiten.
Maar het wordt nog mooier. De EU houdt stug vast aan haar plan om vanaf 2035 alle nieuwe auto’s CO2-neutraal te maken, wat in feite een verbod is op verbrandingsmotoren. Dit nieuwe voorstel voor verhuurbedrijven is eigenlijk een achterdeurtje om dat verbod vijf jaar eerder in te voeren voor een groot deel van de markt. Slim, Brussel, heel slim. Maar ook ongelooflijk kortzichtig. Want terwijl de EU haar groene dromen najaagt, kreunt de auto-industrie onder de druk. Duitsland, het land van BMW, Mercedes en Volkswagen, voelt de hitte. Merz waarschuwt dat een eenzijdige focus op elektrisch rijden de industrie kapotmaakt, en hij is niet de enige die dat denkt. Zelfs de bazen van grote automerken zoals BMW en Mercedes pleiten voor een bredere aanpak, met ruimte voor hybrides, synthetische brandstoffen en andere technologieën. Want laten we eerlijk zijn: als je de verbrandingsmotor de nek omdraait, gooi je een eeuw aan innovatie en banen op de schroothoop.
En dan is er nog de realiteit van de markt. In Duitsland kelderde de verkoop van elektrische auto’s met bijna 70 procent in augustus, nadat de subsidies werden afgeschaft. Klanten willen ze niet, of kunnen ze niet betalen. En als zelfs de Duitsers, die normaal alles kopen wat glanst en vier wielen heeft, de stekker eruit trekken, wat denk je dan dat er in de rest van Europa gebeurt? De EU lijkt te denken dat je een hele industrie kunt dwingen om elektrisch te gaan, maar vergeet dat de klant uiteindelijk beslist. En die klant wil keuze, geen dwang. Of zoals Merz het zei: “Europa moet technologisch open blijven.” Precies. Laat de markt het uitvechten, in plaats van bureaucraten in Brussel die denken dat ze de toekomst kunnen dicteren.
Dus wat nu? De EU zegt dat het voorstel nog niet definitief is en dat het Europees Parlement er later dit jaar over mag stemmen. Maar als dit doorgaat, kun je je borst natmaken. Huurauto’s worden duurder, de keuze wordt kleiner, en de kans is groot dat je vakantieplannen stranden bij een defecte laadpaal in the middle of nowhere. De auto-industrie verdient beter, en wij, de bestuurders, ook. Laten we hopen dat Merz en zijn bondgenoten Brussel een toontje lager laten zingen. Want als we niet oppassen, rijden we straks allemaal in een elektrische auto die we niet wilden, naar een plek waar we niet kunnen laden.
Voor wie toch al klaar is voor de elektrische revolutie: op onze marketplace kun je een breed aanbod aan 100% elektrische auto’s vinden en kopen. Check het zelf op https://volty.be/nl/buy/cars/overview/.