Essentiële Voorbereidingen voor Winterrijden

Essentiële Voorbereidingen voor Winterrijden

06 december 2023

Essentiële Voorbereidingen voor Winterrijden

Winterbanden: Niet te Onderschatten

De juiste banden zijn van vitaal belang om veilig de winter door te komen. Zelfs zonder recente sneeuw- of ijsomstandigheden, zijn winterbanden (of all-season banden met een 3PMSF-certificering voor minder frequente rijders) een must. Ze garanderen niet alleen soepel rijden in barre omstandigheden, maar hun rubbermengsel behoudt ook elasticiteit en prestaties bij temperaturen onder de 7°C. Met een meer open loopvlak kunnen ze bovendien water op de weg beter afvoeren, wat cruciaal is. Het belang van winterbanden mag niet worden onderschat, en het gebruik ervan verlengt ook de levensduur van zomerbanden, waardoor je met beide sets twee keer zo lang kunt rijden.

Batterijtest voor Veilige Ritten

Het controleren van de batterij is een winterklassieker. Bij koud weer geven batterijen aan het einde van hun levensduur sneller de geest. Gemiddeld gaan ze ongeveer 150.000 km of 4 tot 5 jaar mee. Als jouw batterij deze limieten nadert, is er een risico op uitval. Het is raadzaam om ze te testen of te laten testen en indien nodig onmiddellijk te vervangen. Preventief vervangen voorkomt kosten voor depannage en bespaart tijd tijdens het dagelijks gebruik. Een bevroren handremkabel is ook een bekend probleem. Voor handgeschakelde transmissies is het beter om de pook in een versnelling te zetten en de handrem niet op te trekken, vooral bij voorspelde nachtvorst. Voor automatische transmissies is de "P"-stand voldoende.

Antivriesproducten voor Bescherming

Het gebruik van antivriesproducten is sterk aan te raden en hun toepassingen zijn divers. Vul de ruitensproeiertank met methanolvrije antivriesmiddelen die niet giftig zijn bij inademing. Vermijd "zelfgemaakte" producten of verdunningen, omdat deze door koude uitzetting het ruitensproeiersysteem kunnen beschadigen. Vergeet ook niet het koelcircuit van antivriesvloeistof te voorzien, zelfs als de auto elke nacht in een garage staat. Dieselbrandstof kan bij extreme kou bevriezen, dus neem de nodige voorzorgsmaatregelen.

Overige Technische Zorgpunten in de Winter

Andere technische aspecten vereisen ook aandacht tijdens de winter. Het koelcircuit heeft bijvoorbeeld antivriesvloeistof nodig, ongeacht of de auto in een garage wordt gestald. Bovendien kan diesel bevriezen bij lage temperaturen. Sommige oliemaatschappijen voegen automatisch additieven toe aan brandstof, maar niet allemaal, vooral niet de goedkopere. Tot slot is het handig om thuis een ontdooispray te hebben voor ruiten en sloten, voor het geval van een batterijstoring of andere problemen met afstandsbedieningen. Behandel ook rubberen afdichtingen met talkpoeder of siliconensmeermiddel om vastzitten of scheuren te voorkomen bij het openen van deuren.

 

Hopelijk biedt deze informatie nuttige inzichten voor veilig rijden in de winterperiode.