Opkomst van Elektrische Auto's in Europa: Een Trendbreuk in de Automarkt

Opkomst van Elektrische Auto's in Europa: Een Trendbreuk in de Automarkt

27 november 2023

Opkomst van Elektrische Auto's in Europa: Een Trendbreuk in de Automarkt

 

De Europese automobielsector ondergaat een paradigmaverschuiving, zoals blijkt uit de recent vrijgegeven cijfers van de European Automobile Manufacturers' Association (ACEA). Voor het eerst in de geschiedenis werden er in de EU meer elektrische auto's geregistreerd dan voertuigen met een dieselmotor. Deze trend, die gestaag groeit, markeert een cruciale verschuiving in de autowereld en belooft een veelbelovende toekomst voor Europa.

Elektrische Auto's in de Voorhoede

De statistieken voor de eerste tien maanden van dit jaar onthullen een opmerkelijke verandering in de voorkeur van Europese autobestuurders. In totaal werden er 8.795.016 auto's geregistreerd, wat een sprong van 16,7 procent betekent in vergelijking met dezelfde periode in 2022. Het meest opvallende was de stijging van elektrische voertuigen (EV's), die hun marktaandeel zagen toenemen tot 14,2 procent in oktober 2023, tegenover 12 procent in dezelfde periode vorig jaar.

EV's Overstijgen Dieselauto's

Een belangrijke mijlpaal is bereikt: voor het eerst hebben elektrische auto's een groter marktaandeel verworven dan dieselauto's. Terwijl elektrische voertuigen goed waren voor 14 procent van alle inschrijvingen gedurende de eerste tien maanden van het jaar, lag het aandeel van dieselwagens op 13,88 procent.

Geëlektrificeerde Auto's op de Opmars

Het is niet alleen de puur elektrische auto die terrein wint. Als we ook hybride auto's meetellen, zien we een opvallend groot aandeel van geëlektrificeerde voertuigen. Hybrides, inclusief plug-inhybrides, vertegenwoordigden maar liefst 33,1 procent van alle inschrijvingen tot eind oktober.

Evolutie van Autobrandstoffen

Terwijl benzineauto's nog steeds de Europese markt domineren met een aandeel van 35,9 procent, zijn hybrides, vooral de klassieke full hybrids, prominent aanwezig met 2.243.256 geregistreerde voertuigen.

Groei in Europa en België

De groei van elektrische voertuigen is opmerkelijk, vooral in landen als België. Het aantal inschrijvingen van EV's in België steeg met maar liefst 163,7 procent in de eerste tien maanden van 2023.

Fabrikanten in de Schijnwerpers

ACEA presenteerde ook een overzicht van inschrijvingen per autofabrikant voor de eerste tien maanden van 2023. Volkswagen Group, met merken als VW, Skoda, Audi, Seat, Cupra en Porsche, leidt de ranglijst met 2.291.447 inschrijvingen, een toename van 20,5 procent ten opzichte van vorig jaar.

Toekomstperspectief voor Europa

De opkomst van elektrische auto's en geëlektrificeerde voertuigen in de Europese automarkt belooft een duurzame en innovatieve toekomst. Deze verschuiving naar groenere en schonere mobiliteit zal naar verwachting het milieu ten goede komen en Europa op weg helpen naar een meer duurzame mobiliteitsinfrastructuur.

Het is duidelijk dat de elektrische auto niet alleen een alternatief is, maar steeds meer de voorkeur geniet van zowel autofabrikanten als de Europese consument. Met voortdurende groei en innovatie is de opmars van de elektrische auto in Europa niet te stoppen.