Samenwerking voor elektrische bestelwagens

Samenwerking voor elektrische bestelwagens

06 november 2023

Volvo Trucks en Renault, twee toonaangevende fabrikanten van bedrijfsvoertuigen, slaan de handen ineen om te voldoen aan de groeiende vraag naar efficiënte en milieuvriendelijke bedrijfsvoertuigen. Deze opwindende samenwerking, die volledig losstaat van Volvo Cars, heeft tot doel een nieuw bedrijf op te richten dat zich volledig richt op de ontwikkeling van een geheel nieuwe generatie volledig elektrische bestelwagens. En ze zijn niet alleen; ze worden vergezeld door CMA CGM, de Franse containerschipgigant gevestigd in Marseille.

Wat deze samenwerking zo opmerkelijk maakt, is dat Volvo Trucks en Renault verschillende belangrijke overeenkomsten hebben ondertekend om een joint venture op te richten, waarin ze allebei 300 miljoen euro zullen investeren over de komende drie jaar. CMA CGM zal aan boord komen met een investering van 120 miljoen euro via hun energiefonds, dat zich richt op het versnellen van de vergroening van de transport- en logistieke sector. Dit betekent dat er aanzienlijke middelen beschikbaar zullen zijn om deze revolutionaire bedrijfsvoertuigen te ontwikkelen.

Deze nieuwe elektrische bestelwagens zullen worden gebouwd op een geheel nieuw platform dat speciaal is ontworpen voor volledig elektrische lichte bedrijfsvoertuigen. Dit platform zal het mogelijk maken om op een eenvoudige en kosteneffectieve manier verschillende carrosserievarianten aan te bieden. Bovendien wordt het concept van het "Software-Defined Vehicle" toegepast op de elektronische architectuur, waardoor er nieuwe geconnecteerde functies aan de bestelwagens kunnen worden toegevoegd. Dit zal bedrijven in staat stellen om de leveringsactiviteiten en commerciële prestaties van hun voertuigen op de voet te volgen. Volgens de twee fabrikanten zou dit kunnen resulteren in een aanzienlijke kostenbesparing van maar liefst 30% voor logistieke dienstverleners. Bovendien zullen deze geconnecteerde diensten ervoor zorgen dat de voertuigen gedurende hun gehele levensduur up-to-date blijven, wat de efficiëntie verder zal verhogen.

Wat betreft het ontwerp van de bestelwagens, streven Volvo Trucks en Renault ernaar om ze compacter te maken, zodat ze perfect inzetbaar zijn in stedelijke omgevingen. Tegelijkertijd moeten ze uiterst veelzijdig zijn om op maat gemaakte oplossingen te bieden aan elke klant. Bovendien zullen er verschillende batterijcapaciteiten beschikbaar zijn, en deze zullen worden ondersteund door een geavanceerde 800 V-architectuur, wat een primeur is in de wereld van lichte bedrijfsvoertuigen. Deze innovatie zal ervoor zorgen dat de batterijen snel kunnen worden opgeladen, waardoor de bedrijfswagens altijd klaar zijn voor actie.

Kortom, de samenwerking tussen Volvo Trucks, Renault en CMA CGM belooft een spannende revolutie in de wereld van elektrische bestelwagens. Met geavanceerde technologieën, kostenbesparingen en milieuvriendelijke voertuigen, zal deze joint venture ongetwijfeld een belangrijke speler worden in de evolutie van de transportsector. We kijken reikhalzend uit naar de lancering van deze geavanceerde elektrische bestelwagens en de positieve impact die ze zullen hebben op de toekomst van stedelijke mobiliteit en logistiek.