Einde van de Weg: Apple zet de rem op het Autoproject

Einde van de Weg: Apple zet de rem op het Autoproject

29 februari 2024

Einde van de Weg: Apple zet de rem op het Autoproject

Het lange traject van Apple's ambitie om een eigen elektrische auto te bouwen heeft zijn eindbestemming bereikt, met het bedrijf dat nu definitief de stekker uit het project trekt.

Vertragingen en Investeringen

Na jaren van aanzienlijke vertragingen en massale kapitaalinjecties, vergelijkbaar met een eindeloze processie van Echternach, heeft de techgigant uit Cupertino besloten om definitief af te zien van het bouwen van een eigen elektrische auto. Het project begon in 2014 onder de codenaam "Project Titan" met een toegewijde "Special Projects Group" van bijna 2.000 medewerkers.

Definitieve Stopzetting

Volgens interne bronnen, gerapporteerd door zowel Bloomberg als Reuters, heeft Apple het personeel op de hoogte gesteld van de beslissing om het ontwikkelen van de elektrische auto definitief te staken. Deze auto werd verwacht een prijskaartje van ongeveer $ 100.000 te dragen. Ondanks een eerdere planning voor een lancering in 2026, die later werd uitgesteld tot op zijn vroegst 2028, zal er uiteindelijk geen elektrische auto van Apple op de markt komen.

Reacties en Concurrentie

Het nieuws over de stopzetting van het autoproject bracht zelfs een glimlach op het gezicht van Tesla's CEO, Elon Musk, wiens elektrische auto's nu niet hoeven te concurreren met die van Apple.

Financiële Overwegingen

Hoewel het exacte bedrag dat Apple in het autoproject heeft geïnvesteerd niet openbaar is gemaakt, is het duidelijk dat het om aanzienlijke bedragen gaat, wellicht in de miljarden dollars. Niettemin zal het verlies van dit project geen grote financiële impact hebben op de Amerikaanse technologiereus. Apple heeft namelijk aanzienlijke liquide middelen tot zijn beschikking, waardoor het de meeste medewerkers elders binnen het bedrijf kan herplaatsen, met name binnen de divisie voor kunstmatige intelligentie (AI).

Conclusie

Hoewel het einde van het autoproject een teleurstelling is voor Apple en zijn medewerkers, zal het bedrijf ongetwijfeld blijven innoveren en investeren in andere gebieden van technologie en productontwikkeling.